Riisuttu mies ja puettu nainen töissä II: Kaipauksen ja intensiteetin tuotanto

Riisuttu Mies istuu matkapuhelin kädessään tyhjässä neuvotteluhuoneessa ja tuijottaa tietokoneen ruudulta Puettua Naista, joka leikkii puettua eläintä toiseen aikaan ja paikkaan sijoittuvassa hidastetussa maisemassa. Riisutun sukupuolielimien tilalle on vaihdettu pakkolunastetulta ratsutilalta löydetyn orin haavoitetut sukupuolielimet. Hänen päänsä tilalle on vaihdettu hänen omaan ruumiiseensa joskus kuulunut pää. Riisuttu Mies on riisuttu tällä kertaa niin yksityiskohtaisen järjestelmällisesti, että näyttää siltä kuin hän olisi alunperin syntynyt riisuttuna. Sen kaiken tarkoitus on lisätä intensiteettiä.                      Hädissään hän pukee nyt päälleen mitä löytää (yrityksen vanhoja vuosikertomuksia, nahistuneita neuvotteluhedelmiä) ja käynnistää tietokoneen kameran voidakseen edes itse kömpelösti vähän riisuutua Puetulle, joka ei tietenkään voi nähdä häntä. Puettu Nainen on puettu muistuttamaan eläintä, mutta hänen päänsä tilalle on vaihdettu hänen omaan ruumiiseensa kuulunut pää. Sen kaiken tarkoitus on lisätä intensiteettiä. Puettu liikkuu hitaasti maisemassa, jota ei enää ole, ja katsoo omin silmin ruudun läpi Riisuttuun jota ei vielä ole. Riisuttu riisuutuu nopeasti maisemassa jota ei enää ole, ja katsoo oman päänsä silmin ruudun läpi Puettua jota ei vielä ole. Sen kaiken tarkoitus on lisätä intensiteettiä. Tässä nämä nyt niin kuin olisivat. Siihen lisätään vielä intensiteettiä. Mitään ei vielä tapahdu. Ne tekevät sen vielä uudestaan.

© Eino Santanen
From: Punainen seinä
Helsinki: Teos, 2010
Audio production: Petri Hellgren, Kirjasto 10

Nurengtas vyras ir aprengta moteris darbe II: Ilgesio ir intensiteto kūrimas

Nurengtas vyras su mobiliuoju telefonu rankoje sėdi tuščiame pasitarimų kambaryje ir stebi monitoriuje Aprengtą Moterį, kuri apsimeta aprengtu gyvūnėliu kitame laike ir vietoje, esančiame sulėtintame kraštovaizdyje. Nurengtojo lytiniai organai pakeisti teisiškai perleistame ruthalte rastais eržilo sužalotais lyties organais. Galva pakeista jo paties kūnui kitados priklausiusia galva. Nurengtas Vyras šį kartą nurengtas taip detaliai, kad atrodo, jog gimė nurengtas. Visa tai padaryta siekiant sustiprinti intensitetą.
              Išsigandęs jis apsirengia, ką randa (įmonės senomis metinėmis ataskaitomis, susiglamžiusiais derybų rezultatais) ir įjungia kompiuterio kamerą, kad bent pats galėtų negrabiai nusirengti prieš Aprengtąją, kuri jo, aišku, nemato. Aprengta Moteris aptaisyta taip, kad būtų panaši į gyvūną, bet vietoj galvos įtaisyta jos pačios kūnui priklausiusi galva. Visa tai padaryta siekiant sustiprinti intensitetą. Aprengtoji lėtai juda kraštovaizdyje, kurio jau nėra ir savomis akimis ekrane stebi Nurengtąjį, kurio dar nėra. Nurengtasis greitai nusirengia kraštovaizdyje, kurio jau nėra ir savomis akimis stebi monitoriuje Aprengtąją, kurios dar nėra. Visa tai padaryta siekiant sustiprinti intensitetą. Atrodo, kad jie yra. Intensitetas dar labiau sustiprinamas. Nieko nenutinka. Jie daro tai dar kartą.

Vertimas: Aida Krilavičienė