Riisuttu mies ja puettu nainen töissä II: Kaipauksen ja intensiteetin tuotanto

Riisuttu Mies istuu matkapuhelin kädessään tyhjässä neuvotteluhuoneessa ja tuijottaa tietokoneen ruudulta Puettua Naista, joka leikkii puettua eläintä toiseen aikaan ja paikkaan sijoittuvassa hidastetussa maisemassa. Riisutun sukupuolielimien tilalle on vaihdettu pakkolunastetulta ratsutilalta löydetyn orin haavoitetut sukupuolielimet. Hänen päänsä tilalle on vaihdettu hänen omaan ruumiiseensa joskus kuulunut pää. Riisuttu Mies on riisuttu tällä kertaa niin yksityiskohtaisen järjestelmällisesti, että näyttää siltä kuin hän olisi alunperin syntynyt riisuttuna. Sen kaiken tarkoitus on lisätä intensiteettiä.                      Hädissään hän pukee nyt päälleen mitä löytää (yrityksen vanhoja vuosikertomuksia, nahistuneita neuvotteluhedelmiä) ja käynnistää tietokoneen kameran voidakseen edes itse kömpelösti vähän riisuutua Puetulle, joka ei tietenkään voi nähdä häntä. Puettu Nainen on puettu muistuttamaan eläintä, mutta hänen päänsä tilalle on vaihdettu hänen omaan ruumiiseensa kuulunut pää. Sen kaiken tarkoitus on lisätä intensiteettiä. Puettu liikkuu hitaasti maisemassa, jota ei enää ole, ja katsoo omin silmin ruudun läpi Riisuttuun jota ei vielä ole. Riisuttu riisuutuu nopeasti maisemassa jota ei enää ole, ja katsoo oman päänsä silmin ruudun läpi Puettua jota ei vielä ole. Sen kaiken tarkoitus on lisätä intensiteettiä. Tässä nämä nyt niin kuin olisivat. Siihen lisätään vielä intensiteettiä. Mitään ei vielä tapahdu. Ne tekevät sen vielä uudestaan.

© Eino Santanen
Aus: Punainen seinä
Helsinki: Teos, 2010
Audioproduktion: Petri Hellgren, Kirjasto 10

Lahtiriietatud mees ja rõivis naine tööl II: Igatsuse ja intensiivsuse tootmine

 Lahtiriietatud Mees istub, mobiiltelefon käes, tühjas nõupidamiste toas ja vahib arvutiekraanilt Rõivis Naist, kes teises ajas ja paigas asetsevas aegluubis maailmas rõivastatud looma mängib. Lahtiriietatu suguelundite asemele on paigutatud sundvõõrandatud hobusefarmist leitud täku vigastatud suguelundid. Tema pea asemele on paigutatud kord tema enda keha juurde kuulunud pea. Lahtiriietatud Mees on seekord nii üksikasjalikult metoodiliselt lahti riietatud, et tundub, kui olekski ta lahtiriietatuna siia ilma tulnud. Selle kõige mõte on kasvatada intensiivsust.
              Ärevusse sattunud, riietab ta end ettejuhtuvatesse esemetesse (firma vanad aastaaruanded, kortsus koosolekukokkuvõtted) ja paneb tööle arvuti kaamera, et ise kohmakalt lahti riietuda Rõivis Naisele, kes teda loomulikult ei näe. Rõivis Naine on loomaks rõivastatud, aga tema pea asemele on paigutatud kord tema enda keha juurde kuulunud pea. Selle kõige mõte on kasvatada intensiivsust. Rõivis liigub aeglaselt maastikul, mida enam ei ole, ja vaatab oma silmade ekraani läbi Lahtiriietatut, keda veel ei ole. Lahtiriietatu võtab kiirelt riided seljast maailmas, mida enam ei ole, ja vaatab oma pea silmade ekraani kaudu Rõivist, keda veel ei ole. Selle kõige mõte on kasvatada intensiivsust. Siin nad nüüd just nagu oleksid. Sellele lisatakse veel intensiivsust. Midagi ei juhtu veel. Nad teevad seda veel kord.

Tõlkimine: Kätlin Kaldmaa