Riisuttu mies ja puettu nainen töissä III: Kuvan, intensiteetin ja elämän tuotanto

Riisutun Miehen pään tilalle on vaihdettu kansatieteellisistä arkistoista löydetty kolkolla tavalla rähjäinen, nimettömän säädyttömän pää. Puettu Nainen, jonka lempinimi on Puettu Nainen, on kaikesta huolimatta puettu juuri kermanvärisen säätyläisneidon tapaan. Hänen salattu todellinen nimensä on piilotettu hänen lempinimettömiinsä. Hänen nimettömänsä on piilotettu hänen lempinimensä mukaisesti asusteisiin, jotka vaihtuvat päivästä toiseen ja ovat silti pakkomielteisen toisteisia. Hänen päänsä tilalle on vaihdettu jo kauan sitten unohdetun, niukkaa tappiotaan yhäti surevan vammaisurheilijan moitteeton mutta surumielinen pää.
                      Riisuttu ja Puettu kohtaavat biljardipöydän äärellä ja alkavat tehdä sitä mitä biljardipöydän äärellä tehdään: Puettua Naista vähän riisutaan, jotta häntä voitaisiin pukea uudelleen. Riisutulla Miehellä ei ole mitään lempinimeä tai riisuttavaa, mutta hän on ottanut mukaansa perinteikkään kidutustavan välineistöä ja tekee toistuvasti käsillään tarkoittavia eleitä. Se riittää – he alkavat erittää itsestään ja toisistaan kuvaa. Pallo lyödään päin vallia, jotta joku toinen pallo menisi pussiin. Pallo lyödään päin palloa, jotta jotain menisi johonkin pussiin.
                      Kun Puetun ja Riisutun pukeminen ja riisuminen keskeytetään ja tilalla on vain pieni hämmentävä kolkka elämää, he johtavat toisiinsa varovaisesti hieman sähköä ja kertovat toistensa vaihtuville päille juttuja vähäisempien alkuperäiskansojen nimenantorituaaleista, lintujen laulusta, irtolaislakien täytäntöönpanokeinoista. Tai puhuvat vain siitä mistä tämäkin energian siirtämiseen perustuva kidutusmuoto on historiallisesti peräisin.

© Eino Santanen
Aus: Punainen seinä
Helsinki: Teos, 2010
Audioproduktion: Petri Hellgren, Kirjasto 10

Nurengtas vyras ir aprengta moteris darbe III: Vaizdo, intensiteto ir gyvenimo kūrimas

Nurengto Vyro galva pakeista etnografijos archyvuose rasta niauriai nutriušusia, neatpažįstamai nepadoria galva. Aprengta Moteris, maloniniu vardu Aprengta Moteris, vis tiek aprengta būtent grietinėlės spalvos apdaru kaip diduomenės moteris. Tikrasis, slaptas jos vardas dangstomas mėgstamais anoniminiais. Jos anoniminiai dangstomi maloninius vardus atitinkančiais reikmenimis, kurie kasdien keičiasi ir vis dėlto yra atgrasiai nereikalingi. Galva pakeista jau seniai užmirštos, dėl menko pralaimėjimo tebegailestaujančios neįgalios sportininkės nepriekaištinga, bet liūdesio kamuojama galva.
                 Nurengtasis ir Aprengtoji susitinka prie bilijardo stalo ir imasi to, kas daroma prie bilijardo stalo: Aprengta moteris nusivelka kai kuriuos drabužius, kad galėtų vėl apsirengti. Nurengtas Vyras neturi jokio maloninio vardo nei to, ką galėtų nusirengti, bet jis turi senovinius kankinimo reikmenis ir rankomis vis daro reikšmingus gestus. Šito gana – jie pradeda atskirti savo ir vienas kito atvaizdus. Rutuliai mušami borto link, kad koks kitas rutulys įriedėtų į tinklelį. Rutulys mušamas į rutulį, kad kaip nors įriedėtų į kokį nors tinklelį.
                 Kai Aprengtosios ir Nurengtojo apsirenginėjimas ir nusirenginėjimas nutraukiamas ir vietoj jo matomas niekingas gluminantis niūrus gyvenimas, jie vienas kitą atsargiai įelektrina ir pasakoja vienas kito keičiamoms galvoms istorijas apie mažesnių pirmykščių tautelių vardo suteikimo ritualus, paukščių treles, valkatavimo įstatymų vykdymo priemones. Arba kalbasi tik apie tai, iš kur ši energijos perdavimu pagrįsta kankinimo forma kilusi istoriškai.

Vertimas: Aida Krilavičienė